Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

54. MOS je Celje za pet dni ponovno preobrazil v sejemsko mesto

Po pandemiji je MOS po dveh letih ponovno zaživel v vsem svojem blišču. Že pred uradnim odprtjem se je pred vhodom na CELJSKI SEJEM vila dolga kolona obiskovalcev, med njimi pa je bilo ogromno mladih.

 

URADNO OTVORITEV 54. SEJMA MOS POSPREMILI Z VISOKIMI GOSTI

Ob 10. uri se je z nagovorom ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana sejem tudi slavnostno odprl. Ob njem so zbrane pozdravili in nagovorili tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, podpredsednik OZS Peter Pišek in izvršni direktor Celjskega sejma mag. Robert Otorepec.

Vsi z jasno vizijo po povezovanju in sodelovanju, prepričani v boljši jutri, ki ga po njihovih besedah omogočata rast in razvoj gospodarstva, povezovanje obrtnikov z vlado, ter ukrepanje proti energetski krizi. Slednjo si želijo čim prej omiliti in jo izkoristiti za hitrejši razvoj in internacionalizacijo ter digitalizacijo slovenskih podjetij. Sejem MOS pa je po besedah govornikov še vedno kraj, kjer se sklepajo uspešni posli, kjer stisk roke še vedno nekaj velja in kjer je vsaka kupčija, dobra kupčija.

 

MINISTER MATJAŽ HAN O KONKRETNIH ZNESKIH ZA POMOČ PODJETJEM

»Na ministrstvu se zelo zavedamo pomena podjetništva za slovensko gospodarstvo. Vsako podjetje – ne glede na velikost – je pomemben generator rasti gospodarstva in s tem prispeva k boljši skupni prihodnosti vseh nas. Slovenski obrtniki, mikro, majhna in srednje velika podjetja, predstavljate kar 99 odstotkov vseh podjetij v Sloveniji; zaposlujete skoraj 70 odstotkov vseh delavcev; in ustvarite 65 odstotkov prihodkov vseh podjetij,« je poudaril minister Matjaž Han in dodal: »Prav zato si vlada ni vzela 100 dni časa miru. Danes s številnimi ukrepi blažimo vpliv visokih cen pogonskih goriv, elektrike in zemeljskega plina – s tem želimo pomagati tako ljudem kot podjetjem. Tistim podjetja, ki imajo letos še posebej visoke stroške elektrike in plina, bomo pomagali s subvencijami do 500.000 oz. do 2 mio EUR na podjetje. Že predvidoma v tem mesecu bo gospodarstvu na voljo več kot 80 milijonov evrov v obliki posojil Slovenskega podjetniškega sklada in razvojne SID banke, da podjetjem pomagamo zagotoviti likvidnost.« Ministrstvo je letos podjetjem namenilo kar 670 milijonov evrov razvojnih sredstev, s katerimi so podprli naložbe v smeri povečanja dodane vrednosti slovenskega gospodarstva. Minister je ob koncu še dodal, da bodo predvidoma ta petek objavili javni razpis za težko pričakovanih 69 milijonov evrov za investicije v nastanitvene kapacitete v turizmu.

 

IZVRŠNI DIREKTOR CELJSKEGA SEJMA ROBERT OTOREPEC O POMENU MOSA

Potem, ko je Celjski sejem preživel najtežje obdbje v zgodovini obstoja, to je v času pandemije, ko smo doživeli 70 % upad prihodkov, smo letos s toliko večjim veseljem in ponosom odprli 54. MOS. Kot je poudaril izvršni direktor Celjskega sejma, se tudi mi soočamo z energetsko krizo: »Če pogledamo samo stroške električne energije za naše  podjetje, so se nam v letu 2022 v primerjavi z letom 2021 dvignili za 120 %, kar smo nekako še uspeli obvladati. Trenutno pa dobivamo ponudbe za ceno električne energije v letu 2023, ki pa so še 4-krat višje od letošnjih. To pomeni, da bi drugo leto za električno energijo morali plačevati 9-krat več kot lani, kar enostavno ne zmoremo, saj tako velikega povečanja ni mogoče prevaliti v cene naših storitev. Tukaj bo država morala najti bolj konkretne rešitve kot le simbolično subvencioniranje stroškov električne energije, sajvečina gospodarstva takšnega povečanja stroškov energentov ne more preživeti.«

V nadaljevanju je izpostavil posebnost letošnjega MOS–a, to je SAMOOSKRBA. Na sejmu bo tako govorili in prikazali vse o samooskrbi na področju hrane, kar pomeni, da bomo obiskovalce spodbudili pridelati lastno hrano. Prikazali in predstavili bomo, kako prihraniti pri energiji, veliko bo ponudnikov sončnih elektrarn, izvedeli boste, kako pridelati lastno energijo za toplo vodo v hiši ali kako se poleti poceni ohladiti.

Ponovno bomo imeli izredno zanimivo in interaktivno Ulico obrti, kjer bodo predstavljeni atraktivni in deficitarni obrtni poklici ter zanimive demonstracije domače in umetnostne obrti. Še posebej nas veseli, da bo letos prvič na sejmu MOS istočasno potekalo tudi Državno tekmovanje mladih strokovnjakov v poklicnih spretnostih SloveniaSkills 2022, kjer se bodo tekmovalci med seboj pomerili v kar 11 poklicih – frizerstvu, slikopleskarstvu, kuharstvu, strežbi, cvetličarstvu, aranžerstvu, kamnoseštvu, mehatroniki, IKT, pohištvenem in stavbnem mizarstvu.

Na sejmišču je skoraj 600 razstavljavcev iz desetih držav, ki predstavljajo približno 1000 blagovnih znamk iz več kot 20 držav. V sklopu sejma bo potekalo 65 spremljajočih strokovnih, zabavnih ter kulturnih prireditev, tako da tudi tukaj lahko prav vsak najde kaj koristnega in zanimivega zase.

 

PETER PIŠEK, PODPREDSENIK OZS O ZASKRBLJENOSTI OBRTNIKOV

» Že dolgo velja, da je malo gospodarstvo najbolj ranljiv segment gospodarstva. Obenem pa je hrbtenica slovenskega gospodarstva, saj predstavlja kar 99 odstotkov celotnega gospodarstva, zaposluje pa več kot polovico zaposlenih v gospodarstvu. V številkah to pomeni 116.000 podjetij, večinoma družinskih, ki zaposlujejo skoraj 366 tisoč oseb,« je uvodoma poudaril podpredsednik OZS.

Izpostavil je, da moramo energetsko krizo, s katero se soočamo, vzeti z vso resnostjo. »Cene električne energije in zemeljskega plina so šle v nebo. Ne vemo pa niti, kaj se nam na energetskem trgu obeta prihodnje leto. To povzroča negotovost in strah med obrtniki in podjetniki, ki smo sicer vajeni vzponov in padcev. Znamo se boriti in preživeti, kar smo dokazali tudi v času epidemije. In tudi v tej energetski krizi se ne bomo predali, a pri tem potrebujemo podporo. Torej takšne ukrepe, ki nam bodo pomagali ohraniti podjetja in delovna mesta. Verjamem, da je to tudi skupni cilj vlade in celotnega gospodarstva! Vlada je že sprejela sveženj ukrepov za pomoč gospodarstvu, a z rešitvami v OZS nismo najbolj zadovoljni. Sprejeta uredba in interventni zakon namreč ne bosta naslovila vseh malih in velikih odjemalcev. Zato si želimo, da bi oblikovali kapice na ceno energentov za gospodarstvo, s čimer bi nam pomagali prebroditi energetsko krizo. Smiselno bi bilo uvesti tudi ukrep čakanja na delo, ki se je izkazal za učinkovitega v času epidemije. Dolgoročna rešitev pa je v reformi evropskega energetskega trga, da bi se cene stabilizirale,« je povedal podpresednik OZS Peter Pišek.

Ker je poleg energetske krize velik problem v obrti in podjetništvu tudi pomanjkanje kadra, je podpredsenik OZS vesel podatka, da je letos na MOS-u poseben poudarek na obrtnih poklicih. Prvič v zgodovini na sejmu poteka tudi tekmovanje za mlade v poklicnih spretnostih – SloveniaSkills 2022. Zmagovalci tekmovanja se bodo uvrstili na prestižno evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih EuroSkills, ki bo potekalo na Poljskem.

 

BOJAN ŠROT PONOSEN, DA JE CELJE PONOVNO SEJEMSKO MESTO

Bojan Šrot, ki se je organizatorjem zahvalil za organizacijo in jim čestital za odlično opravljeno delo. Poudaril je pomen MOS-a, ki je Celje te dni prelevilo v sejemsko mesto. Izpostavil je tudi akcijo s Kolesom na MOS, s katero spodbujamo obiskovalce, predvsem prebivalce iz Celja, da se pripeljejo na letošnji MOS s kolesom. Vsak, ki se bo pripeljal s kolesom, bo lahko kupil tudi cenejšo vstopnico.

 

NA 11. DNEVU GOSPODARSKE DIPLOMACIJE MINISTRSTVA ZA ZUNANJE ZADEVE OSREDNJA TEMA: ENERGETIKA

Dan gospodarske diplomacije je namenjem predstavnikom slovenskih podjetij, veleposlanikom in ekonomskim svetovalcem tujih držav, akreditiranih v Sloveniji, in slovenskim ekonomskim svetovalcem v tujini, ki so skušali odgovoriti na vprašanje: Kaj lahko skupaj naredimo, da bomo na področju energetike zavarovali blaginjo državljank in državljanov RS.

Uvodni nagovor je imela ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. »Gospodarstvo in gospodarska diplomacija z roko v roki gradita zunanjo podobo naše države. Naš cilj je Slovenijo svetu predstaviti kot moderno, zeleno, pametno in kreativno državo. Državo vredno zaupanja, ki se lahko pohvali z visoko izobraženim kadrom. Na Slovenijo pa poslovni partnerji že sedaj gledajo kot zaupanja vredno poslovno partnerico.«

Napovedala je, da bo zunanja politika v največji možni meri sledila gospodarstvu in njenemu napredku. Spodbujali bodo internacionalizacijo slovenskih podjetij, pri čemer bodo tesno sodelovali z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Nina Ermenc Pangerl, podpredsednica upravnega odbora Celjskega sejma je pozdravila 54. MOS v obliki kot smo ga poznali pred pandemijo. »Vesela sem, da MOS ponovno odpiramo v vsem svojem blišču. S tem, ko organiziramo sejem, igramo pomembno vlogo v gospodarstvu,« je še povedala podpredsednica upravnega odbora. Hkrati je izrazila zaskrbljenost, ali bo MOS zaradi visokih stroškov električne energije v prihodnje sploh še mogoč. Ob tem je apelirala na pomoč države oziroma pristojnih institucij z morebitnimi državnimi subvencijami za tovrstno dejavnost.

11. DAN GOSPODARSKE DIPLOMACIJE se je nadaljeval s panelom o energetski prihodnosti Slovenije. Ugledni panelisti s področja energetike so razpravljali o energetski oskrbi, diverzifikaciji virov in samooskrbi. Udeleženci razprave so bili dr. Uroš Merc, ustanovitelj in predsednik uprave BISOL group; Aleksander Mervar, direktor ELES; Roman Bernard, direktor in investitor NGEN; Vanja Lombar, glavna direktorica Geoplin; Marjan Eberl, glavni direktor Plinovodi; Hinko Šolinc, direktor direktorat za energijo.

 

NAGRAJENCI NAGRADNE IGRE »S KOLESOM NA MOS«

Prvi dan sejma, smo v nagradni igri izžrebali pet nagrajencev:

– Premium letno naročnino Nomago prejmeta: Martina Mrakovčić in Mirjana Pavlič

– Ključavnico Kryptonite keeper 556, ki jo podarja podjetje BIKE EK, dobita: Daniela Peruš in Majda Caserman

– Kolesarski števec SIGMA BC 5.16+, ki ga podarja podjetje BIKE EK, dobi: Edita Čebela.

 

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.