Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

Do bolj zdravega duha in telesa z alternativnimi metodami

Pomladni sejmi na celjskem sejmišču so že v polnem teku in s seboj prinašajo mnogo znanja različnih govorcev. V predavalnici so danes obiskovalci v sklopu sejma Green Vita lahko poslušali predavanja o uporabi konoplje za samozdravljenje kot tudi predavanje o regreso terapiji.

Konoplja je najstarejše dokazano zdravilo. Skozi čas so jo uporabljale mnoge skupnosti za zdravljenje različnih bolezni in zdravstvenih težav, kot so na primer otekline in rane, kjer so za zdravljenje uporabili konopljine korenine. Društvo PEST/RN, ki imajo tudi svojo stojnico na sejmu, je v namen predstavitve zdravilnih učinkov konoplje vodilo predavanje z naslovom ‘Uporaba konoplje za samozdravljenje’. Vodil ga je Božidar Radišič, predsednik Društva za človekove pravice PEST. Predavanje je začel s predstavitvijo zgodovinskega razvoja uporabe konoplje za zdravstvene namen, nato pa je še poglobljeno razložil kemijske lastnosti rastline, kot so kanabinoidi, terpenoidi in flavonoidi. Kot posebnost je izpostavil kemijsko spojino cannflavin-A, ki jo najdemo v kanabisu, in kar 30-krat bolj učinkovito zavira vnetje kot pa aspirin. Poudaril je tudi, da kanabinoidni sistem vpliva na celotno telo, saj imamo receptorje za njih v centralnem živčnem sistemu kot tudi razporejene po telesu. Celotno predavanje g. Radišiča je potekalo na temo uporabe konoplje za samozdravljenje, ne pa za rekreativno uporabo. Zato je pri tem izpostavil tudi negativne učinke, ki jih uporabniki konoplje in njenih koncentratov lahko doživijo, med njimi tudi predoziranje. To je najbolj pogosto pri začetnikih. Pri tem je predstavil nekaj rešitev, ki bi lahko v tem primeru pomagale znižati psihoaktivni učinek:

 • sveže stisnjena sladkana limonada,
 • čokolada,
 • pinjole,
 • črni poper.

Nič od tega sicer ne bo popolnoma zaustavilo delovanja konoplje, bo pa predoziranje minilo hitreje.

Predavatelj je predstavil tudi različne načine uživanja konoplje, kot so:

 • sveža rastlina,
 • sok svežih rastlin,
 • čaj iz konoplje (obvezno dodati nekaj mastnega, kot je mleko, saj je konopljina smola hidrofobna snov)
 • posušena,
 • inhaliranje z uparevanjem,
 • kajenje,
 • svečke (rektalno ali analno),
 • topično,
 • rso (oralno),
 • tinkture …

Kot problematiko je g. Radišič izpostavil tudi nezanimanje zdravnikov in zdravstvenih delavcev v raziskave o pozitivnih učinkih, ki jih ima konoplja na telo, in uporabo konoplje v namene zdravljenja. Ob koncu je poslušalce povabil k njihovi stojnici, kjer obiskovalcem sejma nudijo brezplačno analizo konopljinih vzorcev še vse do konca Pomladnih sejmov.

Na sobotni sejemski dan je potekalo še eno predavanje na temo alternativne medicine z naslovom ‘Regreso terapija: Čiščenje čustvenih, travmatičnih izkušenj iz tega in iz prejšnjih življenj’, ki ga je vodila karmična diagnostičarka Aleksandra Winkler Drole iz OM Garden. Predstavila je regreso terapijo in na kakšen način se razlikuje od klasične hipnoze. Regreso terapija je namreč namenjena terapevtskemu vpogledu v prejšnja življenja in se loti terapijo veliko globje kot pa hipnoza, katere ga. Winkler Drole ne izvaja. Razložila je tudi, da človek lahko doseže različna stanja zavestnosti. To so: alpha, beta, delta in theta. Theta je tisto najglobje stanje, v katerem se regreso terapija izvaja, saj se klient popolnoma preda besedam in zvoku glasa terapevta. Prav to moč zvoka v namen hipnoze je poudarila tudi ga. Winkler Drole in povedala, da je zaupanje med klientom in terapevtom ključnega pomena. Pravi tudi, da obstajajo stvari, ki jih sama ne more rešiti. To pa je karma. »Karma se nadaljuje. Lahko iz različnih življenj tudi pronicajo v sedanje. In so neke zadeve, ki se jih moraš naučiti, bodisi v tem življenju ali naslednjem,« je povedala.

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.