Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

Megla v trebuhu pomeni tudi meglo v naši glavi

Za zaključek Pomladnih sejmov na lep nedeljski dan, so bila organizirana mnoga strokovna izobraževanja in predavanja na temo zdravega življenjskega sloga, da so obiskovalci lahko odnesli tudi nekaj znanja s seboj domov. Med njimi je ila predstavitev mag. Ive Verbnik na temo fermentacije in fermentiranih živil, Center za krepitev zdravja pa je predstavilo svoj center in kako doseči aktiven življenjski slog.

Mag. Iva Verbnik, iz podjetja BARBIO’S d.o.o., je za otvoritev današnjih predavanj začela s predstavitvijo po imenu ‘Fermentirana živila: Modna muha ali resničnost’. Celotno predavanje je namenila pojasnjevanju o tem kaj je fermentacija, zakaj so fermentirana živila dobra za uživanje ter kako nam pomagajo pri doseganju zdravega načina življenja. Povedala je, da je fermentacija  presnovni proces, ki pretvori sladkor v kisline, pline ali alkohol. Gre se namreč za enega izmed najstarejših postopkov konzerviranja, ki so ga uporabljali že v času neolitika, saj so fermentirali pijače. Prvi pa so postopek opisali alkimisti. Mag. Verbnik je nato predstavila še fermentacijo za proizvodnjo živil in sicer alkoholno fermentacija za proizvodnjo alkoholnih pijač, in kislinsko fermentacija za hrano, kot sta kislo zelje in kisla repa. Najpogostejši mikroorganizmi, ki nastopajo v procesu fermentacije so:

  • kvasovke (kruh, vino),
  • bakterije (kruh (droži), skuta),
  • plesni (sir).

Nadaljevala je s pojasnilom, da je ena izmed nalog fermentacije tudi oblikovanje okusa. Pri procesu se izrazijo dobri, polni, okrogli in mesnati okusi, kar lahko opišemo kar z besedo UMAMI. Takšen okus ima veliko azijskih jedi, saj pogosto uporabljajo fermentacijo, pri nas pa lahko najdemo jedi z umami okusom kot so kislo zelje, kisla repa, fermentiran kruh, mlečni izdelki in še bi lahko naštevali.

Mag. Verbnik je povedala še, da je pomembno, da se pravilno prehranjujemo, saj je hrana naše gorivo in material za obnovo telesa. Prednosti fermentiranih živil v tem pogledu so, da so zaščitene pred kvarom, imajo obogaten okus, so delno razgrajena, kar omogoča boljšo absorpcijo hranil, in vsebujejo koristne mikroorganizme.

Ker sta naši možgani in črevesje zelo povezana organa, je pomembno, da poskrbimo za naš mikrobiom. Mikrobiom je združba mikroorganizmov, ki živijo v našem organizmu. Nahajajo se v ustih, črevesju, nosni votlini, ušesih, na genitalijah in koži. Prepoznanih je kar okoli 10.000 vrst takšnih mikroorganizmov, vpliv pa imajo na presnovo, imunost, razpoloženje in naše dojemanje sveta. Veliko nevroloških bolezni je povezanih prav z neustreznim mikrobiomom. Naš mikrobiom se oblikuje že ob rojstvu in pa kasneje z načinom življenja, torej prehrano, gibanjem in psiho. Pomembno je, da poskrbimo za pravilno razmerje bakterijske populacije v našem telesu in s tem ustreznost mikrobioma, saj neustrezen mikrobiom povzroča vnetja, prepustno sluznico in slabo absorpcijo hranil.

Pomembna sta pravilna prehrana in gibanje. Sovražniki, ki se jih v naši prehrani moramo izogibati so:

  • gluten,
  • fruktoza, umetna sladila,
  • procesirana hrana,
  • strupi iz hrane in okolja (pesticidi, klor),
  • antibiotiki,
  • kontracepcijske tablete.

Za ustrezen mikrobiom in s tem bolj zdravo življenje je pomembno, da uživamo živila, ki delujejo protivnetno. To so: hren, čebula, česen, črna kumina, žajbelj, zeleni čaj, kreša, citronka …

Po predavanju mag. Verbnik, pa sta s predstavitvijo Centra za krepitev zdravja Celje pričeli Urška Hajnšek, fizioterapevtka, in Mateja Rozman, dms. Skupaj sta predstavili delavnice, ki jih center izvaja, s področja prehrane, gibanja in duševnega zdravja.

Nekatere izmed delavnic, ki sta jih predstavili, so:

TEHNIKE SPROŠČANJA GIBAM SE ZDRAVO HUJŠANJE
Eno 90-minutno skupinsko srečanje.

V delavnici obiskovalci spoznajo in preizkusijo tri sprostitvene tehnike, ki jih lahko nato izvajajo sami doma.

Trinajst 60-minutnih skupinskih srečanj in dve individualni svetovanji.

V delavnici obiskovalci pridobijo ocene telesne pripravljenosti ter znanje in veščine za ustrezno izvajanje različnih vrst telesne dejavnosti.

Osemnajst skupinskih srečanj in individualni posveti.

V delavnici se z obiskovalci pogovarjajo o spreminjanju prehranskih in gibalnih navad za podporo v procesu hujšanja in vzdrževanja zdravega življenjskega sloga.

 

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.