Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

Po treh letih ApiSlovenija ponovno odprt za obiskovalce

Sejemska sobota je že na hladno, a sončno jutro poskrbela z ogromno obiskovalci, k čemur je pripomoglo tudi odprtje 45. sejma ApiSlovenija. Poleg osnovnega progama na Agritechu, so si lahko obiskovalci danes v sklopu dneva čebelarstva ogledali otvoritev, aktualna strokovna predavanja o čebelarstvu, jutri pa bo dogajanje namenjeno izmenjavi primerov dobrih praks.

Zbrane je na otvoritvi najprej nagovoril izvršni direktor Celjskega sejma mag. Robert Otorepec. »Sejem ApiSlovenija letos obeležuje 45. ponovitev. Veseli nas, da pri organizaciji tega dogodka sodelujemo s Čebelarsko zvezo Slovenije, ki že skoraj 150 let skrbi, da ima čebelarstvo v Sloveniji izjemen pomen. Brez dvoma lahko trdim, da je v zadnjih letih prodornost ČZS ugled slovenskega čebelarstva, ki temelji na tradiciji, znanju in pridnosti slovenskih čebelark in čebelarjev, ponesla po celotnem svetu. To najbolje dokazuje svetovni dan čebel, katere pobudo je sprožila ravno Čebelarska zveza Slovenije in številni drugi uspešni projekti,« je dejal in dodal, da je sedaj zadoščenje ob ponovni vrnitvi sejmov še toliko večje.

Na otvoritvi je spregovoril tudi dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, ki je izpostavil zadovoljstvo ob ponovnem srečanju v živo, po nekajletnem premoru. »Zadnji dve leti sta nam pokazali, da smo ljudje resnično socialna bitja, ki potrebujemo drug drugega za naše normalno delovanje,« je dejal. Poudaril je, da je čebelarstvo pomemben del kmetijstva, zato sta pomembna tudi ta dneva čebelarstva, ki bosta z dogodki prispevala k razvoju in prenosu znanja. »Zavedam se, da je naša naloga, da čebelarjem pripravimo pogoje za nemoteno delovanje in jim pomagamo takrat, ko je najtežje,« je pomembnost čebelarjenja še poudaril in dodal, da so to nalogo na ministrstvu do sedaj opravljali izredno dobro. »Zavedam pa se, da nobena pomoč ne more nadomestiti tistega, kar bi bilo, če bi bila letina normalna oziroma, če bi imeli normalne razmere v gospodarstvu ali okolju,« je pojasnil. V luči trenutne krize je izpostavil tudi pomen čebel kot opraševalk pri prehranski varnosti. »Ker so čebele pomembni opraševalci, potrebuje ta sektor posebno pozornost,« je še dodal.

Kot zadnji je spregovoril še predsednik Čebelarske zbornice Slovenije Boštjan Noč. »Vesel sem da smo spet skupaj, da spet rojimo v tem našem Celju in lahko rečem, da smo z vodstvom celjskega sejmišča postali v teh letih pravi prijatelji,« je dejal in dodal, da je bil ApiSlovenija prvi odpovedan sejem zaradi korone, ter da upa, da se sedaj ta situacija končuje. Najprej je izpostavil težko leto, s katerim so se lani soočali čebelarji. »Lanska letina je bila katastrofalna, povprečje je bilo 4 kilograme na panj, marsikateri čebelar ni dosegel niti kilograma, zato gre tu zahvala državi, ki nam je dala pomoč zaradi slabe letine,« je pojasnil in dodal, da je bila to največja pomoč kar so jo kdaj dobili čebelarji. V nadaljevanju je izpostavil dosežke pod katere se lahko podpiše Čebelarska zveza Slovenije, kot so otvoritev hiše kranjske čebele in 3D kraljica. »Nihče ni verjel, da bomo to naredili, vsi so se posmihali, ampak smo jo naredili, potem smo naredili še kopijo, ki smo jo poslali v Dubaj,« je dejal in dodal, da se zahvaljuje ministru Podgoršku za podporo in financiranje projekta. »Ponosen sem, da je kranjska sivka postala ena glavnih atrakcij v Dubaju, in da si jo sedaj želijo tudi drugje v tujini,« je še dodal. Na koncu je napovedal še dogodke, ki so bodo v bližnji prihodnosti odvili na področju čebelarstva, kot so skupen dan slovenskih in hrvaških čebelarjev 2023 v Bruslju, letošnji čebelarski praznik v Dolenjskih toplicah in akcija sajenja medovitih rastlin. »Čebelarska zveza je dala predlog, da Slovenija in svet sadita medovite rastline za čebele in opraševalce, 26. marca bo cela Slovenija sadila. Vemo, da je vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševalcev, žal pa zaradi klimatskih sprememb ti nimajo dovolj hrane v celem letu,« je dejal o akciji sajenja medovitih rastlin in dodal, da so zato danes pred upravno stavbo Celjskega sejma posadili javor, ki je pravo medovito drevo in zgled ostalim Slovencem, da enkrat letno posadijo medovito rastlino na svoj vrt ali država na javne površine. Pohvalil pa je tudi povezanost sejmov Agritech in ApiSlovenije. »Čebelarstvo je del kmetijstva in to, da sta čebelarski sejem in Agritech skupaj, je enkratna stvar,« je še pripomnil.

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.