Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

KONEC SKRBI: Varčna in cenejša prihodnost

Priprave na 54. MOS, ki bo na Celjskem sejmu potekal od 14. do 18. septembra, so se začele.
Kot smo lahko slišali na današnji novinarski konferenci od gostov sogovornikov, mag. Roberta Otorepca, izvršnega direktorja družbe Celjski sejem d.d., Blaža Cvara, predsednika Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Matevža Frangeža, državnega sekretarja, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Sare Gošnak, tehnične delegatke WorldSkills Slovenia iz Centra za poklicno izobraževanje, prinaša letošnji, 54. MOS, izredno veliko vsebine, ki lahko pomembno oblikuje slovenski prostor, tako z vidika razvoja poklicev, iskanja novih kadrov v podjetjih, kot predstavitve pomembnih dosežkov in izdelkov razstavljavcev in seveda zagotavljanja cenejše energetske in prehranske samooskrbe.

 

Dolgoletna tradicija in trajnostna vizija najbolj označujeta letošnji 54. sejem MOS, ki bo potekal od 14. do 18. septembra. Je največji in najpomembnejši sejemski dogodek v Sloveniji. Razdeljen je na 5 tematskih področij: MOS DOM, MOS TEHNIKA ENERGETIKA, MOS PLUS, MOS B-DIGGIT in MOS TURIZEM. Ker zajema tako širok nabor področij, mu radi rečemo »sejem vseh sejmov«. Predstavila se bodo vodilna podjetja iz omenjenih področij, poskrbljeno pa bo tudi za številna predavanja, dogodke in delavnice, kjer bodo strokovnjaki brezplačno nudili koristne informacije in nasvete. Letošnja glavna vsebinska usmeritev MOS-a bo naravnana v trajnostno prihodnost, kjer bo velik poudarek na SAMOOSKRBI.

V podjetju Celjski sejem smo ponosni na tradicijo našega MOS-a. Sejma, ki je v petih desetletjih oblikoval številne uspešne podjetniške zgodbe, nova partnerstva, izobraževal in omogočal ugodne nakupe končnim kupcem. Samo v zadnjem desetletju smo na sejmu gostili več kot 1,5 milijona obiskovalcev in več kot 15.000 razstavljavcev iz 40 držav.

Letos se razstavljavci v tem trenutku še prijavljajo, a za zdaj se že bližamo številki 600 direktnih razstavljavcev, kar že presega lansko število razstavljavcev. Direktni razstavljavci prihajajo iz 10-ih držav, iz tujine jih je trenutno prijavljenih preko 10 %. Če pa dodamo še zastopana podjetja oz. blagovne znamke, ki se bodo predstavile, je v tem trenutku skupno število vseh skoraj 1000 iz 20-ih držav.

Letos pričakujemo tudi višje številke pri obiskovalcih, in glede na prve odzive  ocenjujemo, da bo 54. MOS obiskalo okoli 60.000 ljudi. Lani jih je bilo 20.000 manj, na kar so vplivali PCT pogoji.

 

Na MOS, kjer je vse na enem mestu!

Tradicionalnih 5 segmentov smo letos posodobili in dopolnili, za še bolj učinkovito sejemsko izkušnjo.

MOS DOM ponuja vse na enem mestu za gradnjo in obnovo doma, da boste z nasveti strokovnjakov dosegli svoj sanjski dom.

MOS TURIZEM vam omogoča, da odkrijete kam naslednjič odpotovati na počitnice ali kratek oddih ter kam po izvrstna kulinarična doživetja.

MOS TEHNIKA ENERGETIKA združuje vsebine dveh vsem dobro poznanih sejmov Energetika in MOS Tehnika ter odpira nove priložnosti za predstavitev podjetij s področja profesionalnih energetskih rešitev.

MOS B-DIGGIT pokriva področje inovativnih digitalnih rešitev in odpira nove priložnosti, da bodo podjetniki in podjetja proces digitalizacije lažje in bolj učinkovito vpeljali v svoje poslovanje.

MOS PLUS ohranja tradicionalno sejemsko nostalgijo z izdelki široke potrošnje in z razstavnim programom eMobilnosti.

MOS DOM – Gradnja in obnova doma & trajnostne energetske rešitve ponuja vse za gradnjo in obnovo doma, da boste z nasveti strokovnjakov dosegli svoj sanjski dom. Za vse, ki bi radi plačevali manj za električno energijo, se bodo predstavile sončne elektrarne. Na svoj račun bodo prišli tudi tisti, ki jih zanima ogrevanje in hlajenje prostorov, seveda ceneje kot so navajeni.  Ogledali si boste lahko stavbno pohištvo, garažna in industrijska vrata, pohištvo in notranjo opremo, senčila, talne obloge, ograje, vse za gradnjo hiš, kamine, peči, štedilnike, dimniške sisteme, ogrevalno tehniko, prezračevanje, senzorno tehniko, vse za streho, tlakovce, gradbeni material in tudi opremo za vrt.

Zakaj bi zapravljali ure ob iskanju podjetij, materialov in pohištva na spletu, ko lahko obiščete sejem, ki vse potrebne informacije nudi na enem mestu. Hkrati pa vam bodo svetovati tudi strokovnjaki s področja gradnje in obnove doma, da najdete točno to, kar potrebujete za vaš dom. Z zaupanja vrednimi proizvajalci gradbenih materialov se na sejmu lahko dogovorite za dobre cene, hkrati pa njihovo ponudbo na licu mesta tudi primerjate. Na sejmu enostavno pridobite informacije, zberete ponudbe, spoznate do okolja prijazne materiale in se hitro odločite, kaj vam ustreza.

MOS TURIZEM – Kulinarika, trajnostni in zeleni turizem ter kamping in karavaning vam omogoča, da odkrijete, kam naslednjič odpotovati na počitnice ali kratek oddih ter kam po izvrstna kulinarična doživetja. Predstavljali se bodo razstavljavci s področja zdrave, ekološke in lokalno pridelane hrane in pijač, raznih kulinaričnih dobrot, različnih panog turizma, kot je zeleni turizem, ter drugih turističnih destinacij.

MOS TEHNIKA ENERGETIKA – Profesionalne energetske rešitve, oprema in orodja za podjetja in domače mojstre & do okolja prijazna tehnologija

V letu 2022 predstavljamo nov segment MOS-a, ki je je nastal kot odgovor potreb razstavljavcev s področja profesionalnih energetskih rešitev in vse večjega zanimanja naših obiskovalcev po tovrstnem razstavnem programu. Ogledali si boste lahko pester program opreme in ročnega orodja tako za domače mojstre kot za profesionalce, stroje, robote, mehanizacijo, profesionalno orodje in vzdrževanje vozil, do okolja prijazne tehnologije, financiranje, pogodbeništvo, trgovanje z električno in toplotno energijo, belimi certifikati in CO2 kuponi.

MOS B-DIGGIT – Inovativne digitalne rešitve, poslovne storitve in priložnosti doma in v tujini pokriva področje inovativnih digitalnih rešitev in odpira nove priložnosti, da bodo podjetniki in podjetja proces digitalizacije lažje in bolj učinkovito vpeljali v svoje poslovanje. Z obiskom bodo obiskovalci spoznali vse iz sveta sodobnih tehnologij, digitalizacije in novih pristopov v izobraževanju, pametnih mest, skupnosti in domov, masovnih podatkov, umetne inteligence, poslovnih in marketinških storitev in še bi lahko naštevali. Predstavila se bodo tudi ministrstva, javne agencije in druge institucije, ki bodo prikazale novosti in trende v razvoju digitalizacije.

MOS PLUS – Izdelki široke potrošnje & eMobilnost

ohranja tradicionalno sejemsko nostalgijo z izdelki široke potrošnje in z razstavnim programom eMobilnosti. Ponudba električnih koles, skuterjev in skirojev bo navdušila vse obiskovalce, saj se bodo lahko tudi preizkusili v vožnji. MOS PLUS je sinonim ponudbe izdelkov široke potrošnje po ugodnih cenah. Tako boste lahko tukaj našli gospodinjske in medicinske pripomočke, izdelke domače obrti, dodatke za dom in vrt, darila, konfekcijo, prehrano in še marsikaj po ugodnih sejemskih cenah. Pripravite se na prijetna presenečenja, ki jih ta čarobni kraj prinaša!

 

SAMOOSKRBA – GLAVNI VSEBINSKI POUDAREK MOS-a 2022 (ali KAKO JESTI BOLJ ZDRAVO HRANO in KAKO PRIHRANITI PRI ELEKTRIČNI ENERGIJI?)

Pomen samooskrbe je znan in ne potrebuje dodatne razlage. Sejem je edinstvena priložnost, ko se lahko različnim panogam, ki potrebujejo višji delež samooskrbe, nameni veliko pozornosti.

Govorili in predstavili bomo samooskrbo na področju hrane, kar pomeni, da bomo obiskovalce spodbudili pridelati lastno hrano. Prikazali in predstavili bomo, kako prihraniti pri energiji, veliko bo ponudnikov sončnih elektrarn, izvedeli boste, kako pridelati lastno energijo za toplo vodo v hiši ali kako se poleti poceni ohladiti.

Na MOS-u vidimo enkratno priložnost, da v sodelovanju s pravimi institucijami in organizacijami konstruktivno prispevamo k uresničevanju višjega deleža samooskrbe Slovenije. Že zadnjih nekaj let MOS s pravim naborom ponudnikov sledi trendom zelenega in trajnostnega razvoja ter digitalno usmerjeni ureditvi družbe.

 

Na sejem po znanje, informacije, ugodne nakupe in zabavo!

Tudi razni posveti in predavanja bodo letos nekoliko bolj usmerjena v samooskrbo. Sicer pa MOS vsako leto spremljajo strokovna predavanja, dogodki, posveti, okrogle mize, strokovne delavnice in svetovanja. Če omenimo samo en posvet, ki bo odvijal na letošnjem 54. MOS-u: »Prehranska (ne)varnost – Kaj pa bomo jutri jedli?«. Na posvetu bomo izvedeli, kako si zagotoviti hrano v prihodnosti, ki prinaša nove izzive na področju prehranske varnosti, podnebnih sprememb, zdravja in negotovih geopolitičnih razmer.

Ponovno bomo odprli izredno zanimivo in interaktivno Ulico obrti, kjer bo Obrtno–podjetniška zbornica Slovenije s svojimi člani in območnimi obrtno-podjetniškimi zbornicami ter strateškim partnerjem Centrom RS za poklicno izobraževanje in srednjimi poklicnimi in strokovnimi šolami predstavljali atraktivne in deficitarne obrtne poklice ter zanimive demonstracije domače in umetnostne obrti. Že v atriju sejmišča bo predstavljenih 5 rokodelskih delavnic. Osrednja točka ulice obrti bo tudi letos »Vajeniška pisarna«, kjer bodo obiskovalci prejeli vse informacije o vajeniškem sistemu izobraževanja. Stojnica Centra RS za poklicno izobraževanje pa bo mladim obiskovalcem ponujala svetovanja o izbiri svoje poklicne poti, naučili se bodo izpolniti svoj Europass življenjepis, spoznali bodo izobraževalne programe ter šole, ki jih izvajajo, se spoznali s spletno stranjo www.mojaizbira.si, ter mnogo drugega.

Ulica obrti bo organizirana po načelu »vse na enem mestu«, saj boste hkrati lahko videli predstavitev posameznih poklicev, vključitev dijakov v proces praktičnega usposabljanja z delom, dobili informacije srednjih šol in spoznali strokovno podporo obrtno-zborničnega sistema. Učenci se bodo lahko tudi sami aktivno vključili v izdelavo izdelka oziroma storitve in se preizkusili v posameznem poklicu. Na ulici bo predvidoma predstavljenih 11 poklicev: mizar, elektrikar, kuhar, natakar, pek, slaščičar, oblikovalec kovin-orodjar, strojni mehanik, klepar-krovec, voznik in rokodelec.

Še posebej nas veseli, da bo istočasno potekalo tudi Državno tekmovanje mladih strokovnjakov v poklicnih spretnostih SloveniaSkills 2022, kjer se bodo tekmovalci med seboj pomerili v kar 11 poklicih – frizerstvu, slikopleskarstvu, kuharstvu, strežbi, cvetličarstvu, aranžerstvu, kamnoseštvu, mehatroniki, IKT, pohištvenem in stavbnem mizarstvu.

V atriju bo tudi zabavno-športna arena, kjer se bodo lahko obiskovalci brezplačno pomerili v različnih zabavnih in ne tako vsakdanjih igrah.

Že v peti izvedbi pa bo potekal projekt »Stičišče znanosti in gospodarstva«. Predstavili se bodo inštituti, fakultete, univerze in visokotehnološka podjetja. Vodja projekta je Janez Škrlec, nekdanji član Sveta za znanost in tehnologijo Republike Slovenije, ustanovitelj Odbora za znanost in tehnologijo pri Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ter prejemnik številnih visokih priznanj za povezovanje znanosti in gospodarstva. Dogodek je odlična priložnost za predstavitev in seznanitev s tehnologijami na področjih, kot so mehanotronika, avtomatika, robotika, elektronika, energetika, informacijsko komunikacijska tehnologija, bionika, medicinske tehnologije, vesoljske tehnologije in drugo. V letošnjem letu bo posebna pozornost posvečena mikro, bio in nanotehnologijam in še zlasti bioniki in vesoljskim tehnologijam, obenem pa bodo obravnavani novi tehnološki procesi, visokotehnološke inovacije, novodobni poklici in sodobni izobraževalni programi. Še posebej se bodo posvetili človeški bioniki, ki je v svetu vedno bolj pomembna. Gospod Škrlec pripravlja tudi zanimivo predstavitev in predstavitev projekta na temo, »človeška bionika«. Prav tako pa bo na sejmu MOS predstavil tudi svojo prvo knjigo o bioniki v slovenskem jeziku. V Sloveniji takšne knjige še nimamo! Pri človeški bioniki gre za vsadke, ki jih medicina vgrajuje v človeško telo, bionične okončine, bionični vid in sluh, znotraj telesna komunikacija teh naprav, pomoč pri diagnostiki in rehabilitaciji, vmesniki možgani računalnik in možgani stroji … Na sejmu bodo predstavljeni originalni in razvojni eksponati. Na temo vesoljske tehnologije pa bo letos predstavljen TRISAT-R, drugi slovenski satelit FERI Univerze v Mariboru in podjetja Skylabs d.o.o. Satelit je na 6.000 kilometrov oddaljen od Zemlje. Predstavljen bo tudi prenos slik, ki jih satelit zajema. Na dogodku bo približno 40 predstavnikov različnih inštitucij in podjetij. Njihovo glavno poslanstvo je pritegniti mlade, da jih spodbujajo na področju inovacij, novih tehnologij in izobraževanja novih poklicev.

 

S kolesom na MOS še ceneje!

Ker se v družbi Celjski sejem zavedamo pomena trajnostnega razvoja, in ker je 54. MOS glasnik samooskrbe, ki spodbuja tudi zeleno alternativo in dviganje zavesti o tem, kaj lahko sami naredimo za odgovorno prihodnost, bi radi spodbudili obiskovalce, predvsem prebivalce iz Celja, da se odpravijo na letošnji MOS s kolesom. Vsak, ki se bo pripeljal s kolesom na sejem, bo lahko kupil še cenejšo karto, in sicer za 6 evrov. Projekt smo pripravili skupaj z Mestno občino Celje in Novim tednikom & Radio Celje ter podjetjem Nomago.

 

Izognite se vrsti, kupite vstopnico preko spleta!

Velik poudarek namenjamo spletni in vnaprejšnji prodaji vstopnic. To želimo med drugim spodbuditi tudi s predprodajno ceno, ki je nekoliko nižja od nakupa vstopnic na dan sejma. Vsi tisti, ki si bodo zagotovili svojo vstopnico za MOS vnaprej, se bodo izognili čakanju v vrsti za nakup vstopnice, saj bo za njih omogočen takojšen vstop na sejmišče.

Redna cena vstopnice je 9 EUR, v predprodaji jo dobite za 7 EUR. Če kupite dve vstopnici v predprodaji, ju dobite za ceno ene, za 9 EUR.

Za prvi dan sejma pa velja posebna otvoritvena akcija: dnevna vstopnica za samo 5 EUR, ki je takrat na voljo na blagajni Celjskega sejma.

 

Pomembnost MOS-a čedalje bolj opazna v slovenskem gospodarskem prostoru

Vsakokratne ankete in raziskave tako med razstavljavci kot obiskovalci kažejo izjemen porast ozaveščenosti o tem, kako zelo pomemben je MOS za slovensko gospodarstvo. Podjetja in institucije se vedno bolj zavedajo pomembnosti sejmov za njihovo uspešno sodelovanje. Zato si vsako leto prizadevamo, da poskušamo MOS približati še širšemu krogu razstavljavcev in za obisk navdušiti še več obiskovalcev.

 

Dobrodošli na 54. MOS, med 14. in 18. septembrom na Celjski sejem!

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.