Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

Najnovejši svetovni dosežki industrije na Mednarodnem industrijskem sejmu v Celju

Najpomembnejši proizvajalci, nosilci ključnih blagovnih znamk in ponudniki storitev na področju orodjarstva, strojegradnje, industrije plastike, industrijske avtomatizacije, robotike, varjenja in rezanja, materialov in komponent ter naprednih tehnologij se vračajo na Mednarodni industrijski sejem. Ta bo na Celjskem sejmu potekal od 5. do 8. aprila 2022.

 

Odzivi razstavljavcev napovedujejo bogato sejemsko dogajanje

Mednarodni industrijski sejem je največji in najpomembnejši sejem teh dejavnosti v CEE regiji. Na sejmu bodo prisotni vsi, ki na tem področju kaj pomenijo v Evropi in tudi širše, ter želijo skleniti nove posle za svoje izdelke in storitve. Predstavljene bodo svetovne novosti, ki jih je zaradi velike vrednosti izredno težko videti kje drugje.

»Po izjemno uspešnem sejmu Agritech v marcu se po treh letih na naše sejmišče vrača tudi Mednarodni industrijski sejem. Kljub vsem preprekam, smo v pokoronsko obdobje tudi pri sejmu MIS zakorakali z zavidajočim številom razstavljavcev. Na sejmu se bo namreč predstavilo skoraj 300 direktnih razstavljavcev iz 10 držav, ki bodo predstavili blizu 800 blagovnih znamk iz 30 držav. MIS izstopa tudi po tem, da je kar 30% vseh razstavljavcev iz tujine, če temu prištejemo še zastopstva tujih podjetij, pa se ta številka ustavi pri 80%,« je povedal izvršni direktor celjskega sejma Robert Otorepec.

Poleg bogatega razstavnega programa pa se obeta tudi kvaliteten strokovni spremljajoči program.

 

Številne svetovne novosti prvič na ogled ravno na sejmu MIS

Celjsko sejmišče se v času Mednarodnega industrijskega sejma spremeni v raj za ljubitelje spremljanja najnovejših trendov in svetovnih novosti. Razstavljavci namreč napovedujejo številne novosti, ki bodo predstavljene ravno na MIS-u.

»Mednarodni industrijski sejem je tehnično in logistično naš najbolj zahteven projekt. Vse sejemske dvorane se namreč za čas trajanja sejma spremenijo v veliko proizvodnjo z najsodobnejšimi in tehnično najbolj dovršenimi stroji, aparati, napravami, industrijskimi roboti, orodji in aplikacijami. Na razstavnih prostorih MIS-a namreč stroji niso zgolj postavljeni na ogled, temveč tam tudi delujejo. Tako se lahko vse funkcije in posebnosti strojev izkusijo tudi v praksi,« je izpostavila vodja sejma Katja Goršek.

S področja novosti industrije bodo med drugim na ogled novi načini vpenjanja orodij, novitete na področju avtomatizacije kovičenja in hitrostno kovičenje, avtomatsko lasersko varjenje, najnovejši produkti in rešitve s področja označevanja in sledenja blaga, zaščitnega pakiranja ter inženiringa, novosti na področju varjenja in rezanja kovin s pomočjo plazme, napredne tehnologije 3D-skeniranja, 3D-printanja, CAD/CAM- obdelave in še bi lahko naštevali …

 

Vsak sejemski dan bo namenjen posameznemu tematskemu programu

Vse štiri dni sejma se bodo odvijala številna predavanja in izobraževanja, ki bodo postregla s strokovnimi in kompetentnimi govorci.

Prvi sejemski dan je namenjen industrijski avtomatizaciji in optimizaciji proizvodnih procesov, kjer bo govora o trendih in pomenu optimizacije in sodelovalnih delovnih mest pri doseganju globalne konkurenčnosti podjetij. V sodobnem času Industrije 4.0, z mislijo na prihod Industrije 5.0 prilagodljivi proizvodni sistemi namreč igrajo ključno vlogo pri doseganju globalne konkurenčnosti podjetij. Visoka stopnja optimizacije, izkoriščenost kapacitet in vpeljava sodobnih tehnologij omogočajo optimizirane proizvodne sisteme. Pomen vpeljave sodelovalnih delovnih mest s stališča ekonomskega doprinosa in izboljšanja obstoječih proizvodnih kapacitet pa nakazujejo časovno in vrednostno optimizacijo različnih proizvodnih operacij. Sledenje trendom in vpeljava novih metod doprinese k ekonomskim, okoljskim in socialnim prednostim na globalnem trgu.

Drugi dan je posvečen varilni tehniki in najboljšim slovenskim varilcem. V sklopu Dneva varilne tehnike bo namreč potekalo tradicionalno državno tekmovanje varilcev (teoretični in praktični preizkus), kjer se bodo imeli možnost izkazati najboljši in najbolj spretni. Letos se bodo prvič preizkusili v reševanju teoretičnih izzivov tudi varilni tehnologi. Hkrati bodo potekala strokovna predavanja aktualnih tematik: materiali in varivost, postopki varjenja, avtomatizacija in robotizacija ter industrijske aplikacije. Poleg srečanja varilcev in njihovega strokovnega izobraževanja je namreč namen Dneva varilne tehnike tudi javno poudarjanje pomembnosti te panoge, saj praktično ni izdelka, ki ne bi bil na tak ali drugačen način varjen oz. spajkan. Kljub temu pa se v praksi soočamo s kroničnim pomanjkanjem varilcev. Dr. Andrej Lešnjak, predsednik uredniškega odbora Dneva varilne tehnike, je povedal, da sicer v Sloveniji dosledno sledimo svetovnim trendom, med katerimi je izpostavil 3D tehnologijo, ki prihaja tudi na področje varjenja.

Sejemski četrtek bo potekal v znamenju orodjarstva in industrijskega vzdrževanja.

V okviru Dneva orodjarstva, ki ga organizira TECOS – Razvojni center orodjarstva Slovenije, bo osrednji gost srečanja na temo izzivov v pametnih proizvodnih sistemih dr. Pascal Bibow, vodja centra Plastics Innovation Center 4.0 na inštitutu Institute for Plastics Processing (IKV) iz RWTH Aachen University. V nadaljevanju bo med drugim Gospodarska zbornica Slovenije predstavila javne razpise iz Načrta za okrevanje in odpornost ter Evropske kohezijske politike, prav tako pa bodo različni gostje predstavili primere dobrih praks iz industrije. Pomembnost orodjarstva za industrijo je izpostavil tudi direktor Razvojnega centra orodjarstva Slovenije dr. Aleš Hančič: »Letno ustvarijo orodjarji okoli 400 milijonov evrov prometa in so ključni del in osnova vsake proizvodnje.« Povedal je še, da je tudi za orodjarje korona obdobje predstavljalo težke čase, polne negotovosti in spremenljivih dobavnih rokov.

Dan vzdrževanja bo skozi pet zanimivih predavanj predstavil sodoben pogled na vzdrževanje. Neprestan razvoj in tekmovalnost na globalnem trgu zahtevata vedno večjo učinkovitost in dodano vrednost. Poleg potrebnih izumov, novih izdelkov in tehnoloških izboljšav se mora vzdrževanje vseskozi izpopolnjevati in izboljševati. Od kvalitetnega vzdrževanja je odvisno, koliko bomo v proizvodnji izdelali in koliko dodane vrednosti ustvarili. Vzdrževanje, ki vključuje nova znanja in opremo, diagnostiko in prognostiko, lahko zato vsem omogoči bolj zanesljivo prihodnost.

Zadnji sejemski dan se bo odvijal s poudarkom na industriji plastike. Osrednji dogodek dneva bo potekal pod sloganom Plastika ni težava, je rešitev!, razdeljen pa bo na štiri tematske sklope. V okviru teh se bodo govorniki dotaknili tematik trendov, regulatornih ukrepov EU, novosti in stanja na področju polimerne industrije, in sicer tako na področju termoplastičnih materialov in tehnologij, kompozitov in elastomerov. Dotaknili pa se bodo tudi področja recikliranja, biokompozitov ter sodobnih karakterizacijskih metod, s katerimi lahko odpravljamo napake in optimiziramo proces predelave.

 

Od torka do petka med 9.00 in 17.30 uro

Mednarodni industrijski sejem je mogoče obiskati od 5. do 8. aprila od 9.00 do 17.30. Odrasli bodo za dnevno vstopnico odšteli 12 EUR, v predprodaji 10 EUR, učenci, dijaki in študenti pa 6,00 EUR. Vsak obiskovalec sejmišča prejme brezplačni sejemski katalog, v katerem je zbran celovit pregled vseh razstavljavcev na sejmu. Podrobnejši pregled dnevnega dogajanja na sejmišču pa je na voljo na spletni strani www.ce-sejem.si.

 

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.