Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

Otvoritev 53. MOS-a v luči gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Madžarsko

Danes se je v Celju začel 53. MOS. Po letu in pol premora zaradi epidemije covida-19 se je dogajanje vrnilo na celjsko sejmišče.

Sejem sta odprla slovenski premier Janez Janša in madžarski predsednik vlade Viktor Orban. Madžarska je na sejmu namreč država partnerica, odprtje sejma pa sovpada s skupno sejo obeh vlad. »Gospodarsko sodelovanje z Madžarsko se poglablja,« je v nagovoru dejal Janša. Dodal je, da je bila v prvih petih mesecih blagovna menjava z Madžarsko vredna milijardo evrov. Na sejmišču je postavljen tudi madžarski pavilijon, kjer se predstavlja 26 razstavljavcev iz vzhodne sosede. “Slovenija in Madžarska sta v pravi slogi, to smo dosegli ob pravem času na pragu novega obdobja svetovnega gospodarstva,” pa je poudaril Orban in dodal, da na Madžarskem posluje 46 slovenskih podjetij, pričakuje pa, da se bo to število še povečalo.

Predsednik Obrtno-gospodarske zbornice Branko Meh pa je na otvoritvi posvetil nekaj besed preteklemu in aktualnemu dogajanju v zvezi z epidemijo covid-19 in gospodarstvom. “Epidemija ni vplivala le na sejemsko dejavnost, temveč na večino obrtnikov in podjetnikov, zlasti na tiste v storitvenih dejavnostih,” je dejal. “Za nami je zelo težko obdobje, polno negotovosti in sprememb na področju poslovanja in zaposlovanja. Iskreno upam in si želim, da nas podobna usoda, torej zapiranje malega gospodarstva, ne bo doletela nikoli več. Tega si enostavno ne moremo privoščiti,” je bil jasen.

Vodstvo celjskega sejma pa se kljub neugodni situaciji v zvezi z epidemijo v preteklosti veseli, da dogajanje letos spet poteka v živo in v ustaljenih tirnicah. Sejem bo potekal do nedelje in bo dosegal okoli 60 odstotkov predlanskega obsega. To je približno 500 neposrednih razstavljavcev.  »Sejma ne more nadomestiti nobena tehnologija in sejma tudi ne more ustaviti epidemija,« je ob tem z optimizmom dejal Robert Otorepec, izvršni direktor sejma. Navdušenje, da je sejem nazaj in da ta spet poteka v živo, pa je prav tako izrazil celjski župan Bojan Šrot z naslednjimi besedami: »Nobena virtualna rešitev ne more nadomestiti stiska roke, pogleda v oči.«

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.