Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

Pristno doživetje madžarske umetnosti in kulture

Država partnerica na MOS-u 2021

Po letu in pol prepovedi izvajanja sejemskih dogodkov, se v družbi Celjski sejem med ljudi z optimizmom in novo energijo vračamo s 53. MOS-om, ki bo potekal med 15. in 19. septembrom, tudi letos pa sejem vseh sejmov gosti državo partnerico. Idejo projekta vodi želja po partnerskem povezovanju med državama in izboljšanju gospodarskih odnosov, istočasno pa pomembno prispeva k utrditvi diplomatskih odnosov med državama. Častna gostja in država partnerica letošnjega mednarodnega sejma MOS je Madžarska. Tema madžarske udeležbe se osredotoča na predstavitev sodobne Madžarske, pri čemer nacionalni paviljon ponuja številne interaktivne atrakcije in spremljevalne dogodke ter programe, ki prikazujejo tradicionalno madžarsko kulturo.

»Predstavitev Madžarske bo potekala v znamenju inovacij, zato bo vključevala številne interaktivne elemente. Namen takšne predstavitve je, da se poleg tradicije in običajev predstavi tudi sodobna Madžarska 21. stoletja,« je povedal veleposlanik Madžarske v Republiki Sloveniji, Andor F. Dávid.

Prav tako se bodo v okviru MOS-a srečali visoki slovenski in madžarski funkcionarji, kar bo še dodatno okrepilo diplomatsko vez med državama. Med drugim je svojo prisotnost v okviru uradne otvoritve letošnjega MOS-a že potrdil predsednik vlade, Janez Janša.

Obiskovalci bodo lahko spoznali ljudsko umetnost matyó, tradicionalno madžarsko ljudsko glasbo in ljudski ples, svetovno znano Rubikovo kocko, s pomočjo predstavitvene kuhinje in degustacije kakovostnih madžarskih vin pa se bodo lahko seznanili tudi z madžarsko gastronomijo.

István Pál Szalonna z bendom – madžarski ljudski glasbenik, dobitnik nagrade Ferenca Liszta, zaslužni umetnik, umetniški vodja Madžarskega državnega ljudskega ansambla. V preteklosti jih je v Angliji gostila tudi kraljeva družina. Po predstavi sta jim osebno čestitala valižanski princ Charles in nekdanja britanska premierka Margaret Thatcher. Na mednarodnem sejmu MOS bodo nastopili s tradicionalno ljudsko glasbo in plesom ter plesno hišo.

Fricska – Najhitrejši folklorni plesalci na svetu si lastijo Guinnessov rekord za najhitrejši ritem z nogami in rokami. Plesna skupina je Madžarsko zastopala na številnih prestižnih dogodkih po vsem svetu: na poletnih olimpijskih igrah 2016, evropskem prvenstvu v nogometu v Parizu in zaključni prireditvi relija v Monte Carlu. Na mednarodnem sejmu MOS se bodo s sodobnim in hkrati tradicionalnim ljudskim plesom predstavili na slovesnem odprtju madžarske stojnice.

Bence Pálházi in njegov bend – Ansambel izvaja godalno ljudsko glasbo iz Karpatskega bazena. Nastopili so že na Madžarskem in v številnih evropskih državah, vključno z Nizozemsko, Belgijo, Francijo, Španijo, Italijo in Nemčijo. Njihov repertoar vključuje skoraj vse glasbene elemente Karpatskega bazena.

Teqball – Teqball je večkratno nagrajena madžarska inovacija, ki združuje elemente nogometa in namiznega tenisa. Šport temelji na inovativni napravi, ki spominja na ukrivljeno mizo za namizni tenis. Igro je razvila zelo ambiciozna ekipa, ki si prizadeva, da bi teqball uvrstili med uradne olimpijske športne panoge. Na dogodku bodo lahko obiskovalci, ob spremljavi profesionalnih igralcev, mizo teqball tudi preizkusili.

Sports for Fun – Šport za zabavo je visokotehnološka interaktivna proga z ovirami, sestavljena iz različnih atraktivnih postaj. Udeleženci lahko svoje spretnosti preizkusijo v različnih športnih panogah, s poudarkom na rokometu, pri čemer uporabljajo posebno sodobno opremo, zasnovano prav v ta namen. Obiskovalci lahko na različnih postajah vadijo elemente rokometa. Postaje so podprte in vizualizirane z najsodobnejšo merilno opremo, tako bo gibanje hkrati tudi digitalna izkušnja. Rezultati se beležijo na osebno prilagojen način, tako da lahko vsakdo ugotovi, v katerem segmentu je zmožen doseči nadpovprečne rezultate.

Dediščina Matyó – Najbolj znan motiv madžarske ljudske umetnosti, ki ga danes uporabljajo tudi svetovno znane modne znamke, je kalocsai. Opazimo jih na oblačilih voznikov dirkalnih avtomobilov in tudi filmskih zvezdnikov. Če bi svet poznal razliko med vezeninami matyó in kalocsai, bi morda za svoja oblačila raje izbral motive matyó. Vezenine z vzorcem matyó namreč temeljijo na veliko starejši motivni dediščini kot kalocsai, ki se je razvil na osnovi vnaprej narisanega vzorca za vezenje na kožuhovino v 19. stoletju. Na prireditvi bo predstavljena tradicionalna ljudska umetnost matyó, vključno s prikazom ljudskih noš, vezenja vrtnic matyó, rezanja polžjih testenin in petja značilnih ljudskih pesmi matyó.

Nastop Adrienn Bánhegyi, svetovne prvakinje v skakanju s kolebnico – Večkratna svetovna in evropska prvakinja v skakanju s kolebnico in članica skupine Cirque du Soleil, poleg tega pa je z njenim imenom povezanih tudi več svetovnih rekordov. Redno nastopa na velikih mednarodnih športnih in kulturnih prireditvah, med drugim na svetovno znanem karnevalu v Riu in številnih tekmah lige NBA.

Predstavitev in zlaganje Rubikove kocke – Na dogodku bodo obiskovalcem predstavili Rubikovo kocko, svetovno znano igro logike in spretnosti Ernőja Rubika. Na nacionalni stojnici bodo imeli obiskovalci priložnost, da se s pomočjo izvajalcev naučijo tehniko zlaganja kocke.

Pepper – The humanoid robot je robot, ki imitira človeka in njegova čustva. Tako lahko izboljša razpoloženje drugih. Lahko govori, posluša, obvlada telesno govorico, pleše in komunicira s strankami. Z njegovo pomočjo lahko podjetja ustvarjajo točno določeno vsebino, ki jo želijo prenesti do strank in ki bo zbudila pozornost tistih, ki jih želijo nagovarjati.

MOS bo letos obiskovalcem tako ponovno ponudil pestro izbiro rešitev in atraktivnosti po posebnih sejemskih cenah, možnost primerjanja ponudnikov na samem licu mesta in pa dogovore na štiri oči v kar 5 različnih razstavnih segmentih – MOS DOM, MOS TEHNIKA, MOS TURIZEM, MOS B2B in MOS PLUS.

Da bo izvedba sejma s trenutnimi ukrepi ob organizaciji množičnega dogodka čim lažja tako za organizatorje kot obiskovalce, bo pri vhodu na sejmišče ob nakupu vstopnice omogočeno BREZPLAČNO TESTIRANJE s hitrimi testi za COVID-19. Obiskovalci bodo tako za vstopnico za sejem odšteli manj, kot če bi plačali za test. Zagotovijo pa si jo lahko že v predprodaji na spletu, in sicer po akcijski ceni – samo 6 EUR.

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.