Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

Razglasitev zmagovalcev mednarodnega natečaja čebelarske fotografije

Zadnji dan dogajanja na celjskem sejmišču se je pričel z razglasitvijo zmagovalcev mednarodnega natečaja čebelarske fotografije Čebelarske zveze Slovenije. Na natečaju so lahko sodelovali ljudje iz katere koli države na svetu ter učenci in dijaki osnovnih in srednjih šol iz Slovenije, ki so tekmovali v svoji kategoriji.

To je bil štirinajsti zaporedni natečaj za čebelarsko fotografijo, že sedmič tudi mednaroden. Strokovna žirija je imela težko izbiro, saj so izbirali med 406 fotografijami, 54  različnih avtorjev, ki prihajajo iz 15 različnih držav. Natečaj je zajemal pet tematskih sklopov, kjer so lahko fotografi v svoj objektiv zajeli vse od čebel, do njihovega življenja in biologije ter tudi druge opraševalce. V vsakem sklopu so bile nominirane tri fotografije, ki so se potem skupaj potegovale za najboljša tri mesta. Odločevalci so fotografije ocenjevali glede na izpovednost, originalnost, tehnično dovršenost, estetiko ter urejenost čebelnjaka in okolice.

Najboljše čebelarske fotografije leta 2021 je razkril svetovalec specialist za zagotavljanje varne hrane ČZS Marko Borko. V kategoriji osnovnih in srednjih šol je prvo mesto osvojila Neža Ferk. Na mednarodnem natečaju je tretje mesto osvojil Stefan Tutka s svojo fotografijo iz sklopa Opraševalci – Svetovni dan čebel. Drugo mesto je osvojil Hans Bahmer, katerega fotografija je bila uvrščena v isti sklop. Prvo mesto in s tem zlato priznanje, pa je osvojil Nikos Kokolakis s fotografijo iz sklopa Čebele in rastlinski svet. Dobitniki priznanj so prejeli tudi nagrade in listine.

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.