Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

Sporočilo za javnost družbe Celjski sejem d.d. ob svetovnem dnevu znanosti za mir in razvoj

Spoštovani!

V družbi Celjski sejem dajemo razvoju znanosti velik poudarek, zato podpiramo vse oblike promocije, dela in naporov, ki jih znanstveniki vlagajo v svoje neumorne raziskave in razvoj. Prav zato vas želimo v družbi Celjski sejem ob današnjem Svetovnem dnevu znanosti za mir in razvoj še posebej opozoriti na izjemno vlogo znanosti, ki ji ga namenjamo v naši družbi na najbolj tradicionalnem in največjem sejmu – na MOS-u.

Na tej največji sejemski prireditvi v Sloveniji skušamo vsako leto bolj dajati večji poudarek prebojnim novitetam v znanosti, še bolj pa sodelovanju gospodarstva in znanosti. Na letošnjem 54. MOS-u je bilo v okviru »Stičišča znanosti in gospodarstva« predstavljeno več kot 100 inovacij in več kot 40 partnerjev. Letos je bil velik poudarek na bioniki, še zlasti človeški bioniki, ki je podporni svet sodobne medicine. V okviru tega je izstopal projekt Janeza Škrleca, ki je vodja projekta »Stičišče znanosti in gospodarstva« pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, in sicer gre za projekt bionični človek v virtualnem okolju za izobraževalne namene. G. Škrlec je ob tej priložnosti tudi predstavil svojo knjigo o bioniki, ki je prva tovrstna v Sloveniji in pravi unikom na tem področju.

Letos je bil posebni poudarek na predstavitvi znanstvenih dosežkov inštitutov, fakultet in univerz in visoko tehnoloških podjetji. Bile so predstavljene nove tehnologije in tehnološki procesi, ter novi poklici in izobraževalni programi. Bila je predstavljena tudi Industrija 4.0 in prihajajoča Industrija 5.0 in »Družba 5.0«. Digitalizacija in digitalna preobrazba in pot v digitalno konvergenco. Predstavljene si bile tudi konvergenčne tehnologije NBIC in DARQ in tudi potreba po nabavi opreme za »Protonsko terapijo« pri nas. Predstavljena so bila tudi področja povezana inovacijami in izdelki in sicer; elektronike, mehatronike, avtomatike, robotike, energetike, IKT, nanotehnologije, bionike in vesoljske tehnologije in drugo.

V okviri »Stičišča znanosti in gospodarstva« sta bila predstavljena tudi oba slovenska nanosatelita Trisat in Trisat – R, ki sta že v vesolju in ki sta nastala v odličnem sodelovanju in povezovanje med Univerzo v Maribor, (FERI) in visokotehnološkim podjetjem SkyLabs. Predstavljena je bila tudi bionika kot podporni svet sodobne medicine.

Vsako leto na MOS-u podelimo tudi sejemska priznanja in kar tri priznanja so bila podeljena udeležencem »Stičišča znanosti in gospodarstva«. Bronasto priznanje je za inovacije prejel Kemijski inštitut iz Ljubljane. Srebrno priznanje je prejelo visokotehnološko podjetje SkyLabs iz Maribora. Zlato priznanje sta prejela Janez Škrlec in prof. dr. Aleš Holobar iz FERI – Univerze v Mariboru. Priznanje je bilo podeljeno za inovacije na področju bionike s poudarkom na človeški bioniki kot podpornem svetu sodobne medicine. Bionika je bila predstavljena tudi s pomočjo virtualnega bioničnega človeka in prve izdaje slovenske knjige o bioniki pri nas.

Med bolj izstopajoče udeležence »Stičišča znanosti in gospodarstva« bi lahko uvrstili: FERI – Univerzo v Mariboru, Fakulteto za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani, Institut Jožef Stefan (z različnimi odseki), Kemijski inštitut v Ljubljani (z različnimi laboratoriji), CO Nanocenter, CO Namaste, IJS CTT, SIS EGIZ, ZRS Bistra Ptuj, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede UM, Visoka šola za bioniko na Ptuju, NIB, FS – UM in FS – UL in drugi. Med podjetji izstopajo; Skylabs d.o.o, Mycol d,o,o, PS d.o.o iz logatca, Miel elektronika d.o.o, Inea d.o.o, Nanotul d.o.o, Cosylabs d.d, ADD ProS d.o.o, RLS d.o.o, Makro Team d.o.o, Inkubator d.o.o iz Sežane, Dobre rešitve d.o.o, EKOSEN d.o.o, EUREL d.o.o, Bucik d.o.o, Intri d.o.o, Inkubator d.o.o, revija IRT 3000, Ventil, Finance – Tovarna leta in drugi.

Spoštovani, nemogoče je zajeti vse pomembne elemente znanosti, ki jih je vključil MOS. Zato prilagamo kontakt g. Škrleca, ki s Stičiščem znanosti in gospodarstva več kot odlično promovira pomembnejše znanstvene inovacije pri nas, da boste lahko morebitna dodatna vprašanja naslovili nanj: [email protected]

Hkrati vabimo vse medije, da v okviru bogatega znanstveno močnega področja, ki ga g. Škrlec pokriva, najdete možnost kakšne od medijskih objav in tako pripomorete k širjenju poslanstva v povezavi znanosti in gospodarstva. Namreč, svetovni dan znanosti za mir in razvoj poudarja tudi pomembno vlogo in potrebo po vključevanju širše javnosti v razprave o znanstvenih vprašanjih. Prav tako poudarja pomen znanosti v vsakdanjem življenju in ozaveščenosti javnosti o vlogi znanosti za miroljubno in trajnostno družbo. Zato je pomembno, da vsak izmed nas sestavi delček v mozaiku našega zavedanja o pomenu znanosti.

 

Kolektiv Celjskega sejma d.d.

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.