Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

Tretji dan minil v znamenju številnih pomembnih obiskov z najvišjih vladnih vrhov, pomembnih posvetov in ponovno – množičnega obiska

Tretji sejemski dan na 54. MOS-u se je začel z obiskom državnega sekretarja iz Ministrstva za javno upravo Jureta Trbiča, ki je obiskal sejemsko stojnico ministrstva.

NA MOS-U TUDI VSI NEKDANJI GOSPODARSKI MINISTRI
Na sejemski stojnici Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je minister Matjaž Han organiziral srečanje z vsemi nekdanjimi ministri za gospodarstvo.

KAKO S SONČNIMI ELEKTRARNAMI POVEČATI ENERGETSKO NEODVISNOST
MOS je obiskal tudi minister za infrastrukturo Bojan Kumer, ki se je med drugim udeležil posveta, »Kako s sončnimi elektrarnami povečati energetsko neodvisnost?«. Na posvetu, ki ga je organiziralo Združenje slovenske fotovoltaike, so ugotavljali, da Slovenija še zdaleč ni tako samooskrbna z elektriko kot recimo Nemčija. Minister Kumer je s ponedeljkom napovedal sprejem pomembnih zakonov, ki bi pospešili gradnjo fotovoltaike in bi lahko to že prihodnjo zimo pomenilo manj težav pri oskrbi z električno energijo kot letos. Poudaril je, da moramo sami ustvariti dovolj kapacitet za samooskrbo, na udeležence posveta pa je apeliral s smiselnimi predlogi za popravek zakona, ki naj bodo poenoteni.
Prof. dr. Marko Topič, ki že več kot deset proučuje fotovoltaiko in sončne elektrarne, je po nastopu ministra izrazil navdušenje nad ministrovimi besedami, ker mu je bilo všeč njegovo razmišljanje o pomenu sončnih elektrarn, ki so po besedah dr. Topiča, ključni nosilec zelene transformacije. Poudaril je, da mora Evropa sama poskrbeti za proizvodnjo energije na lastnih tleh, kjer smo, sploh v Sloveniji, še daleč od tega cilja, saj smo v primerjavi z Evropsko unijo na predzadnjem mestu po kapacitetah sočnih elektrarn. Trenutno imamo pri nas 18.000 sončnih elektrarn, po napovedih ministra naj bi jih kmalu imeli 100.000. A hkrati je tudi dr. Topič poudaril, da potrebuje Slovenija srednje in velike sončne elektrarne, kjer zelo zaostajamo.

KAJ BOMO PA JUTRI JEDLI?
Med posveti je izstopal tudi dogodek Eko civilne iniciative Slovenije – EKOCI, kjer so mnenja soočila različna civilna združenja in ministrstvo za kmetijstvo. Da je skrajni čas, da začnemo razmišljati o samooskrbi, saj nastaja vse več civilnih združenj kot posledica vedno večjega zanimanja za lastno pridelano hrano, je bil prvi poudarek današnjega posveta. Tako je namreč nastalo tudi združenje Samooskrbni.net.

Kot je poudarila podpredsednica upravnega odbora družbe Celjski sejem Nina Ermenc Pangerl, je bila letošnja osrednja tema 54. MOS-a, samooskrba, dobro sprejeta, saj so se ljudje začeli zavedati, da moramo za svojo hrano in električno energijo sami poskrbeti.

Irena Rotar iz Eko civilne iniciative Slovenije je apelirala na Joži Jerman Cvelbar iz ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je bila po besedah Rotarjeve prva, ki je že pred desetimi leti razumela idejo in projekt Štafeto semen. Irena Rotar je zato predlagala, da vladi predajo pobudo, da bi semena vključili v blagovne rezerve. Drugi sklep posveta je bil, da bi Slovenijo razglasili za EKO CONO Evrope.

Strinjali so se, da morajo več narediti na spodbujanju porabe slovenske hrane, predvsem, da bi kupovali neposredno iz rok kmeta. Po besedah Boštjana Noča, predsednika Čebelarske zveze, se ta trend da spremeniti – na primeru medu se je pokazalo, da je bilo pred petnajstimi leti prodano 20 % medu pri čebelarju doma, danes je ta odstotek že 80 %.

Na podelitvi sejemskih priznanj Obrtno podjetniške zbornice je bilo nagrajenih pet podjetij:

  1. CoGreen, razvoj in inženiring trajnostnih zelenih objektov, d.o.o., Destrnik
  2. ŠUMER podjetje za proizvodnjo, trgovino in storitve, d.o.o., Ljubečna
  3. DATASTUDIO programske rešitve, d.o.o., Ljubljana
  4. Srednja tehniška šola Koper
  5. Center Republike Slovenije za poklicno izobraževanje

Na Celjskem sejmu smo podelili naslednja priznanja:

ZLATO
1. JANEZ ŠKRLEC in prof. dr. Aleš Holobar
2. ECE, ENERGETSKA DRUŽBA, d.o.o.
3. PIRNAR d.o.o.

SREBRNO
1. EKOSEN d.o.o.
2. ROTO SLOVENIJA d.o.o.
3. SkyLabs d.o.o.

BRONASTO
1. KEMIJSKI INŠTITUT
2. KMETIJA KAMENIK – ČUNKODAR
3. SAVNE CAFUTA PTUJ D.O.O.

Mestna občina je podelila naslednja sejemska priznanja:

za kakovost, tržno zanimivost in izvirnost razstavljenih izdelkov: CoGreen, razvoj in inžiniring trajnostnih zelenih objektov d.o.o.
za izdelek tradicionalne slovenske domače obrti: Mr. Bee Nika Poslek s.p.
za kakovost, tržno zanimivost in izvirnost podjetja iz Celja: Celjske mesnine d.o.o.

NAGRAJENCI NAGRADNE IGRE »S KOLESOM NA MOS«
Tretji dan sejma, smo v nagradni igri izžrebali pet nagrajencev:

  • Premium letno naročnino Nomago dobijo: Milena Suhodolčan, Marko Potočnik in Boštjan Pajenk
  • BIKE EK Ključavnica Kryptonite keeper 556 dobi: Drago Jakob
  • BIKE EK Kolesarski števec SIGMA BC 5.16+ dobi: Martin Duhanič

Iskrene čestitke vsem nagrajenim!

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.