Medijski center

SPOROČILA ZA JAVNOST

V okviru MOS-a potekala konferenca združenja slovenske fotovoltaike z naslovom s sončnimi elektrarnami v energetski prehod

Združenje slovenske fotovoltaike (ZSFV) je danes v Mali kongresni dvorani celjskega sejma organiziralo zanimivo konferenco z naslovom S sončnimi elektrarnami v energetski prehod.

Veliko ljudi zmedeno gleda, ko slišijo besedo fotovoltaika. Kaj pravzaprav je to? Fotonapetostni ali fotovoltaični sistemi so mreže celic iz materiala, ki pretvarja sončno sevanje v električni tok. Torej, po domače – sončne celice.

Zakaj pa  je bila konferenca tako pomembna? Pri ZSFV pravijo takole: »Sonce je neomejen in obnovljiv vir energije. Njegovo obsevanje Zemlje za več tisočkrat presega potrebe človeštva po vsej primarni energiji, saj vsako uro pošlje na Zemljo toliko energije, kot je človeštvo porabi v enem letu. Proces pretvorbe sončne energije v električno je popolnoma neslišen, varen in zanesljiv, poteka tudi ob razpršeni sončni svetlobi in ne proizvaja sevanj. Z vidika ekologije veljajo sončne elektrarne za čiste in do okolja prijazne, saj ne povzročajo nobenih emisij toplogrednih in drugih plinov.«

Rdeča nit letošnje redne letne konference je bil energetski prehod na obnovljive vire energije. Na konferenci so predstavniki institucij, ki sooblikujejo področje fotovoltaike predstavili aktualno stanje in predvidene spremembe, ki vplivajo na že obstoječo infrastrukturo fotovoltaike.

Predsednik ZSFV je prikazal pregled in napoved razvoja fotovoltaične panoge. Sledil mu je Igor Luzar z direktorata za energijo na ministrstvu za infrastrukturo, ki je predstavil novi zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije. Redni profesor s fakultete za elektrotehniko UL Marko Topič je predstavil fotovoltaiko na globalni ravni, direktor in solastnik NGEN energetske rešitve d.o.o. Roman Bernard pa je spregovoril o digitalizaciji energije v gospodinjstvih. Vse o malih sončnih elektrarnah od ideje in vse do izvedbe pa je obiskovalcem povedal sekretar ZSFV Matej Guštin. Beseda je stekla tudi o Eko skladu, katerega spodbude je predstavil Wadie Kidess iz slovenskega okoljskega javnega sklada.

 

Hvala za oddano vlogo!

Hvala za oddano povpraševanje!

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.